konfront.se

Sofia Sundström

Vägen hit

Jorden runt till Åre – från mänskliga rättigheter till digital transformation och cirkulär ekonomi.

Är du intresserad av mina professionella erfarenheter? Gå direkt till mitt CV.

Sofia Sundström

För att ta det från början:

Allt började med att min basketkompis, Maria, ville gå på en DJ-skola i Manchester. Vi åkte dit. Jag blev kär i staden, flyttade dit något år senare, lärde känna Essi som kände någon som höll på med capoeira. Det verkade spännande.

Tillbaka i Norrköping där jag pluggade, började jag på capoeira. På träningen träffade jag Josefin. Hon ville bo i Kapstaden. Det ville jag också. Vi fick jobb på University of Western Cape och flyttade dit tillsammans.

Det blev starten för en mängd projekt ihop: vi startade en ideell förening för mänskliga rättigheter och gatukonst, gjorde en filmproduktion om HIV/AIDS i Sverige och Sydafrika, startade Rebells fredspris, ställde ut på Forum for Levande Historia, arbetade med gatuteater i Bolivia och mycket mer.

Mitt i allt detta startade jag konfront. Sen träffade jag Clas och Hannes, vi startade en digitalbyrå ihop i Stockholm. Företaget växte, uppdragen växte, vi växte. Tio år och tio barn senare bestämde vi oss för att upplösa företaget (men fortsätta vara de bästa av vänner).

Sofia Sundström med sin familj i skidbacken.

Här är jag nu. Tillbaka i konfront. Med fokus på hållbar utveckling och cirkulär ekonomi. Nu bor jag i Åre med Per och resten av min familj. Omruskad av livets prövningar, lycklig över allt jag har varit med om. Fortfarande hängiven att göra världen till en bättre plats. Kanske tillsammans med dig?

Erfarenhet


Grundare

konfront.

Hållbar affärs- och samhällsutveckling med fokus på värderingsdrivet ledarskap, cirkulär ekonomi och digital transformation.

2005–

Projektledare — Styrelsesuppleant

Cradlenet

Ett av världens äldsta nätverk för cirkulär ekonomi där jag arbetar med den operativa verksamheten, är styrelsesuppleant och driver det lokala nätverket Cradlenet Norr tillsammans med Lucas Röhlinger. cradlenet.se

2021–

Grundare — VD

SthlmConnection

Prisbelönt strategisk digitalbyrå för hållbara lösningar som får människor och organisationer att må bra. Jag grundade bolaget tillsammans med Clas Bohman och Hannes Lilljequist.

2009–2021

Jag lärde mig väldigt mycket från er etiska ståndpunkt av respekt för användaren.
Svar i kundundersökning

Informatör — Föreläsare

Dans och Cirkushögskolan

Ansvarig för högskolans informations- och kommunikationsstrategi och medlem i ledningsgruppen. Föreläste om entreprenörskap, varumärke och kommunikation.

2007–2011

Grundare

Streets – Youth for Justice

Ideell ungdomsorganisation för mänskliga rättigheter och gatukultur med projekt som Re:design med fokus på hållbart mode, Rebells fredspris: en årlig gala för fred och frid, Point of View: en edutainmentfilm för skolelever om Hiv/Aids i Sverige och Sydafrika, Break Free: en antirasistisk festival. Jag grundade organisationen tillsammans med Josefin Rosales.

2004–2011

Volontär

Sweatshop Watch

Arbetade med information och utbildning om mänskliga rättigheter för arbetare inom Los Angeles klädindustri.

2005

Assistent

University of Western Cape

Arbetade med olika uppgifter inom universitetets informationsavdelning.

2003

Akademisk utbildning


Linköpings universitet

Cirkulär ekonomi i teori och praktik

Projektarbete: cirkulär destinationsutveckling

2021

Umeå Universitet

Filosofi

Etik samt Filosofins historia

2020

Stockholm School of Economics
IFL Executive Education

Managing Professional Services

2015–2016

Linköpings universitet

Civilingenjör Medieteknik

Examensarbete: Designing a user interface for web based project management in film production

1998–2005

Teologiska Högskolan i Stockholm

Mänskliga Rättigheter

C-uppsats: The Transformation of South African Newspapers

2002–2004

Övriga kurser


Region Jämtland Härjedalen & RISE

Cirkulära affärsmodeller och digital transformation

2021

Baltic Industrial Symbiosis project

Industrial Symbiosis Practitioner Training

2021

Ellen MacArthur Foundation

From Inside the Circular Economy: Beyond the Basics

2021

Circular Fashion

Circular Design Training

2021

Styrelseakademien

Rätt fokus i styrelsearbetet

2017

Uppdrag


Föreläsare — Moderator

Cirkulär omställning för hållbar tillväxt

Inspirationsföreläsare och moderator vid Östersunds kommuns slutkonferens om cirkulär omställning hos Östersundsföretag inom upplevelse- och besöksnäring. Uppdraget utfördes tillsammans med rapportens författare Evelina Lundqvist.

2022

Vilka fullblodsproffs ni är! En av de tydligaste presentationer jag sett/hört. Imponerande!
Feedback från deltagare

Projektdesigner – Digital strateg

Outdoor Buddies

Utveckling av en digital tjänst för samordnad administration av uthyrning för företag inom Rental as a Service och aktörer i deras värdekedja.

2022–

Coach — Facilitator

Region Jämtland Härjedalen

Coachning och inspiration för företag i besöksnäringen i Åre kommun inom digitalisering, cirkulär ekonomi, hållbar destinationsutveckling samt nya affärsmodeller. Uppdraget utförs tillsammans med Simon Oest.

2021–

Strateg — Projektledare

Dagens Samhälle

Sveriges nyhets- och debattplattform för beslutsfattare inom offentlig sektor. Redesign och utveckling av digitala kanaler och systemintegrationer samt implementering av nya processer. dagenssamhalle.se

2018–2019

Aldrig mött ett så proffsigt team och aldrig varit med i ett projekt som löpt så smärtfritt och samtidigt levererat på en så hög nivå.
Olov Carlsson, chefredaktör

Strateg — Projektledare

Tengbom

Ett av Sveriges ledande arkitektkontor. Research-driven utveckling av en ny digital kommunikationsstrategi samt redesign och utveckling av företagets webbplats i syfte att göra den till en mer effektiv marknadsförings- och säljkanal. tengbom.se

2016–2019

Konst


Ett hus, en ko, en kvinna

Dansens Hus

Videokonst till ett verk i tre delar: en installation i form av ett socialt rum, en föreställning och en sagostund för vuxna, av konstnären Efva Lilja.

2015

Walking the Mist

Scalamata Exhibition Space, Venice

Videokonst till "en koreograferad rörelse av tid genom lager av sensuella kroppsliga erfarenheter" av konstnären Efva Lilja.

2009

Rulla!

Forum för Levande Historia

Rulla! är ett tyg mönstrat med tankar och åsikter som ingick i Forum for Levande Historias Fördomsturné. Tyget skapades i ett samarbete mellan Re:design/Streets och konstnären Pia Sandström.

2005

Föreläsningar & panelsamtal


House Be

Framtidens arbetsplats

Panelsamtal om vilka krav pandemin och förändringar i omvärlden ställer på framtidens arbetsplats. Med Wilhelm Heiroth, projektledare på Sweco och Emil Nilsson, kontorschef på CGI. Moderator: Olivia Åsberg, Handelskammaren Mittsverige.

2022

Norrsken House

Bubbles of Bliss

Föreläsning om projektmetoden som skapar förutsättningar för innovation och kreativitet i projekt även när de är hårt styrda av resultatmål, budget och tidsramar.

2019

We where all blown away! I have NEVER experienced a spiritually linked business like yours. It takes courage and a lot of authentic honesty to meet people like you did. I am a fan.
Feedback från deltagare

Norrsken House

Kreativitet ❤︎ Effektivitet

Hur arbetar vi målinriktat, inom budget och deadline samtidigt som vi känner kreativitet, inspiration och arbetsglädje? Föreläsning.

2019

Norrsken House

Hållbar arkitektur i ett digitalt samhälle

Panelsamtal om arkitektur, hållbarhet och digitalisering med Ivana Kildsgaard, arkitekt och hållbarhetschef på Tengbom, Johan Genneby, medgrundare av Beyond Intent och Sofia Sundström, VD och digital strateg på SthlmConnection. Moderator: Jonas Fläckerud.

2019

Åre Business Forum

Soffhäng med House Be

Panelsamtal om lärdomar från att arbeta remote med kollegor runt världen från en liten by i Jämtland. Med Martin Stenberg, entreprenör inom energi och termodynamik, och Ulrika Viklund, grundare av House Be.

2019

Ska vi ses?

Vill du ha någon att bolla med, någon som hjälper er framåt och blir en katalysator för att förverkliga er dröm?

Hör av dig så kan vi ta en fika. Kanske kan jag hjälpa dig med precis med allt du behöver, kanske kan jag hjälpa dig en bit på vägen.